
RESPONSES TO QUESTIONS RELATED TO:  IRS NOTICE 2006-24, 
QUALIFYING ADVANCED COAL PROJECT PROGRAM IRS NOTICE 2006-

25, QUALIFYING GASIFICATION PROGRAM – April 17, 2006 
 

DOE is answering questions related only to DOE certifications.  Other questions should 
be directed to the IRS by calling Doug Kim or Kathy Reed at (202) 622-3110, or by 
faxing the questions to them at (202) 622-4779.  
 
 
11. Independent Financial Analyst 

 
a. Regarding the preparation of the required Independent Financial Report, the 

final requirement of the certification language “…that the Independent 
Financial Analyst has no obligation to the applicant and has acted to the best 
of its ability as an independent expert” is not clear in regard to banks, 
investment banks or financial advisory firms who have been mandated as a 
financial advisor to a project and/or mandated to act as an underwriter of debt 
and/or equity. Are firms in this position eligible to prepare the report and 
provide the required certification? 
 

b. Would an investment bank engaged by the applicant as their financial advisor 
(for their project) be precluded from serving as the Independent Financial 
Analyst?  

 
Response 11a, 11b –The requirement is to assure that the Independent Analyst has 
no conflict of interest with respect to their review.  A bank, investment bank, or 
financial advisory firm that has been mandated as a financial advisor to a project 
would have a conflict of interest and would not be appropriate Independent 
Financial Analysts for the purpose of DOE Certification.   
 

c. Are there any technical qualifications/credentials (e.g., engineering/industry 
knowledge) necessary for the Independent Financial Analyst to possess in 
order to appropriately serve in this capacity (i.e., as Independent Financial 
Analyst for purposes of DOE certification)? 
 

d. Are there any cautions we should be aware of with respect to selection of an 
Independent Financial Analyst? Are there any profile characteristics (of the 
Analyst) that could be viewed unfavorably despite a professed subject matter 
expertise as required in the IRS Notice?) 

 
(The Notice seems to be somewhat subjective, stating the IFA should have 
experience that "establish the Analyst's competence to evaluate project 
financing for projects similar in scope and size to the Applicant's project.") 

 
Response 11c, d – The Independent Financial Analyst should provide their 
qualifications. 



 
e. When an applicant plans to self-fund a gasification credit project and is not 

planning to seek project financing, can the applicant so state and does this 
eliminate the need for an independent financial report?   

 
Response 11e – An independent financial analyst report is not necessary for 
applicants who plan to self-fund their project.  Such applicants should meet the 
requirements under Appendix B (D) (VI) “Project Development and Financial 
Plan” including submission of the information requested and demonstration that 
the applicant has sufficient funds to fund the project with its own resources.   
 
12. Questions Regarding Eligible Property 
 

a. If a gasification project is constructed to produce power and the project 
consists of $150 million for the gasifier and the power block cost $125  
million, does the entire $275 million qualify for the tax credit or just the $150 
million for the gasifier?  This question assumes all other elements of the 
program are met. 

 
b. Section 2.03 of Notice 2006-25 defines a "qualified gasification project". Is 

the scope of the project defined only up to the production of synthesis gas and 
not subsequent chemical or physical conversion or carbon sequestration 
activity, or can such subsequent activity be considered as part of the qualified 
project? 

 
Response 12 – Please refer to the IRS for responses to questions 12a and 12b.   
 
 
 

 
 
 
 


